sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Kissan sielu?


Muinaisessa Egyptissä muumioitiin ihmisten lisäksi myös eläimiä. Ns. kissamuumiot olivat yleisiä ja liittyivät toisinaan kissajumala Bastetin kulttiin. Bastet oli raskaana olevien naisten suojelija, sekä musiikin tanssin ja nautinnon jumala. Lisäksi hän saattoi suojella pahoilta hengiltä. Osa kissamuumioista lienee ollut uhreja hänelle. Toisissa kissamuumioissa on saattanut olla ideana, että rakas lemmikki seuraa omistajaansa kuolemanjälkeiseen elämään.

Kristinuskossa ihminen ymmärretään Jumalan kuvaksi ja siten muuta luontoa korkeammaksi. Esimerkiksi kuuluisa teologi Tuomas Akvinolainen ajatteli eläimen sielun tuhoutuvan sen ruumiin kuollessa - kuoleman jälkeinen elämä olisi siten varattu vain ihmisille. Toisaalta keskiaikaisten kristittyjen suhde eläimiin vaihteli, esimerkiksi Franciscus Assisilaisen väitetään jopa saarnanneen eläimille.

Oman omituisen lisänsä aiheeseen tuovat keskiaikaiset, viralliset oikeudenkäynnit, joissa syytettyina oli eläin. Esimerkiksi sika, joka oli surmannut vauvan, tuomittiin kuolemaan, eikä sen lihaa saanut syödä. Teologisen perustan näille oikeudenkäynneille loi raamatunkohta: "Jos härkä puskee miehen tai naisen kuoliaaksi, niin härkä kivitettäköön älköönkä sen lihaa syötäkö, mutta härän omistaja olkoon vapaa rangaistuksesta." (2 Ms. 21:28). Eläimille nimitettiin keskiaikaisissa oikeudenkäynneissä  asianajajakin. On jopa löydetty maininta oikeudenkäynnistä hyttysiä vastaan, joskin oikeus päätyi vapauttavaan tuomioon, mikä olikin hyvä, sillä syytetyt eivät ilmestyneet paikalle.

Oma lapsuudentraumani liittyy kissaan: Olin noin nelivuotias, kun näin miten hyvin rakas kissamme jäi auton alle. Minua lohdutettiin, että kissat pääsevät omaan taivaaseensa. Tuomas Akvinolainen olisi ollut moisesta lohduttelusta kauhuissaan, Franciscus Assisilainen olisi ehkä uskonut lohdutukset itsekin.

Mitä mieltä sinä olet? Onko eläimillä sielu? Entä onko ihminen eläin? Onko eläimillä tietoisuus ja tunteita?

8 kommenttia:

 1. En jaksa uskoa mihinkään eläinten taivaaseen, mutta täytyy myöntää, että se on kaunis ajatus.
  - Hepatiitti

  VastaaPoista
 2. Itse ainakin uskon,että eläimillä on oma taivas,ja että eläimet tiedostavat asioita ja että heillä on tunteita,koska eläimet pystyvät aistimaan esim. minkälaisella tuulella ihminen on.
  -Demi

  VastaaPoista
 3. Itse uskon eläimillä olevan sielu, mutten usko ylipäätään kristinuskon mukaiseen taivaaseen, vaan uudelleensyntymiseen (en nyt ihan buddhalaisten, yms, tasolla, mutta kuitenkin). Mielestäni ihmiset ja myös eläimet voivat syntyä uudelleen. Mutta sielu meillä kaikilla on, jopa eläimillä, alkeellisimpia lukuunottamatta.

  Eikös simpansseilla kuulemma ole jonkinasteinen tietoisuus? En nyt usko, että millään gerbiileillä, yms, tietoisuutta ole, mutta en nyt koe täysin mahdottomuudeksi, etteikö joillakin lajeilla tietoisuutta olisi, edes jonkinasteista.

  - Sahara

  VastaaPoista
 4. En usko eläinten taivaaseen sen enempää kuin ihmistenkään taivaaseen. Toisaalta haluaisin uskoa, että eläimilläkin on sielu. Se ei kuitenkaan kuulosta kovin järkeenkäyvältä, sillä eiväthän eläimet kykene ajattelemaan tietoisesti tekojaan, ympäristöä, päivän tapahtumia yms. eikä niillä ole omaatuntoakaan. Mielestäni nämä molemmat asiat voidaan liittää sieluun. Ihminen kykenee tietoiseen ja loogiseen ajatteluun minkä lisäksi hänellä on omatuntokin, joten on ihan perusteltua uskoa, että ihmisillä on sielu, mutta eläimillä ei.

  Tekeekö sielun puuttuminen eläimistä sitten pahoja? Ei. Ihmisetkin osaavat olla hyvin julmia, vaikka heillä oletettavasti onkin sielu. Monet eläimet syövät toisia eläimiä, mutta mielestäni se ei ole pahuutta. Se kuuluu vain luonnon normaaliin kiertokulkuun.

  - Anonymous

  VastaaPoista
 5. Itse en usko kuoleman jälkeiseen elämään enkä myöskään ihmisten ja eläinten taivaaseen. Eläimillä ei mielestäni ole sielua, koska elämänsä aikana eläimet yrittävät vain selvitä hengissä ja käyttäytyvät oman lajinsa mukaisesti esim. etsimällä ruokaa jne. Ihminen ei periaaetteessa ole eläin, koska ihmisten ajatusmaailma verrattaessa eläimiin on hyvin erilainen. Mielestäni eläimillä ei ole samankaltaisia tunteita kuin ihmisillä, mutta tunteet niillä on. Sillä voihan eläin mm. tuntea masentuneisuutta ja eläimet aistivat jos ihminen on esim. surullinen.

  -Royal

  VastaaPoista
 6. Jos ihmisillä kerran on sielu, niin miksi ei olisi mahdollista, että eläimilläkin olisi sielu. Tottakai kissoillakin on oltava tunteita ja tietoisuus. Ilman niitä, ne eivät selviäisi hengissä. Miten olisi mahdollista, että eläimet pärjäisivät ilman tietoisuutta? Täytyyhän niiden välttää vaaroja ja hankkia oma ruokansa. Emme silti voi varmasti sanoa, koska kissat eivät ole kenellekkään kertoneet heidän tunteistaan ja tietoisuudestaan. Ihmisten ja kissojen tunteet ja tietoisuus eroavat toisistaan paljon. Me voimme ajatella loogisesti ja tiedämme milloin olemme tehneet väärin omatuntomme vuoksi, mutta kissat eivät kykene siihen. Tämä asia tekee eron ihmisen ja eläimen välillä, joten itse en laskisi ihmistä eläimien joukkoon.

  -trust

  VastaaPoista
 7. Kissa rakkaana ihmisenä tahtoisin uskoa omalla lemmikilläni olenvan sielu ja tunteet, kyllähän kissakin ilmaisee mm. kehräämällä että on tyytyväinen. Kuten -trust sanoi jos ihmisellä on sielu niin miksei eläimelläkin olisi. Toisaalta en usko siihen että kissoilla ja koirilla ja ihmisillä olisi kaikilla erikseen oma taivas. Oma käsitykseni taivaasta on sellainen että siellä on kaikki mikä on ollut itselle rakasta kuten vaikka oma mummuni joka kuoli muutama vuotta sitten. Niin ehkä kissan taivaasta löytyy lankakeriä ja paljon hiiriä jahdattaviksi ? Ei kukaan sitä tiedä. - Piisamirotta

  VastaaPoista
 8. Kaikilla eläimillä on sielu.En itse kyllä usko kissojen ja koirien omaan taivaaseen.Ne ovat sitten ihmisten kanssa samassa paikassa,jos jossakin ne ovat kuoleman jälkeen.Eläimillä on tunteita tietoisuutta,siksi ihmiset pitävätkin niitä lemmikkeinä ja rakastavat niitä.Meidän perheessä on kissa ja on aina hyvä tunne kun se on lähellä.Tuntee kuin se välittäisi.Tälläisille lemmikeille ihminen on valmis tarjoamaan mitä vain ja pitää ne tyytyväisinä etteivät ne lähde perheen luota pois.Hyvän lemmikin menetys voi tuntua yhtä pahalta kuin oman lapsen kuolema.Ainakin joillekin ihmisille.

  -N4ughtyDog

  VastaaPoista