keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Onko hyväntekeminen taito- vai tahtolaji?


Onko auttaminen taitolaji? Tärkeintä ovat tulokset ja taito.

Vai onko auttaminen tahtolaji? Tärkeintä hyvä tahto ja tarkoitus. Tuleeko mieleesi esimerkkejä hyväntahtoisista ihmisistä, jotka ovat saaneet aikaan pahaa? Entä ihmisistä, joiden apu on ollut taitamatonta, mutta silti tarpeellista ja hyvää?

Vai pitääkö ajatella, että eri ammateissa on syytä arvostaa eri hyveitä:
Kirurgin tai siltainsinöörin hyveisiin kuuluisi ennenkaikkea korkea osaaminen, ammattitaito. Ystävällisyyys ja rehellisyys eivät olisi heidän kohdallaan yhtä tärkeitä.

Lastentarhanopettajan hyveissä korostuisi ystävällisyys ja rehellisyys, taitavuuden tai ahkeruuden ollessa vähemmän tärkeitä.

Jos hyväksyt idean, että eri ammatit vaativat erilaisia hyveitä, kerro millaisia hyveitä kuuluu sinun eniten arvostamiisi ammatteihin.

Jos haluat, että huomioin osallistumisesi arvostelussa, kommentoi ennen pe. 16.3.

2 kommenttia:

 1. Auttamisessa on tärkeintä ehkä se tahtominen kuitenkin. Ihminen, joka ei tahdo auttaa, mutta osaa auttaa, kuulostaa tekopyhältä, mutta sen sijaan ihminen, joka haluaa auttaa, muttei välttämättä osaa niin hyvin, on tilanteesta riippuen miellyttävämmän kuuloinen. Asia erikseen ovat sellaiset henkilöt, jotka tuputtavat apuaan.

  Eri hyveet eri ammateissa ovat tärkeitä. Kukapa haluaisi joutua ystävällisen, mutta täysin toistaitoisen kirurgin leikkaamaksi? Toisaalta myös hyytävän kylmä, vaikkakin asiantunteva lukionopettaja herättää kylmiä väreitä ainakin minussa.

  Arvostamistani ammateissa esim. lääkäriltä odotan asiantuntivuutta ja kokeneisuutta, mutta myös kärsivällistä ja ystävällistä asennetta potilaaseen.

  ~Sahara

  VastaaPoista
 2. Auttaminen on tahtolaji. Kirurgilla pitää olla korkea osaaminen, mutta silti hänen täytyy pystyä olemaan rehellinen, esimerkiksi kirurgin täytyy kertoa potilaalle jos leikkauksesta ei ole potilaalle hyötyä tai leikkaus on epäonnistunut. Ambulanssin ensihoitajat tekevät työtä suurella sydämellä eli heillä on halu ja tahto auttaa ihmisiä. Heillä pitää olla hyvä ammattitaito, että he näkevät esim. onnettomuuspaikalle saapuessaan mitä heidä pitää tehdä ja heidän pitää pystyä toimimaan myös kiireessä ja suurten paineiden alla. Heidän pitää olla myös ystävällisiä, sillä jos kohtaat potilaan tai hänen omaisensa vihaisena tai negatiivisella mielellä se vaikuttaa kielteisesti ja siitä jää ikävät muistot ja paha mieli. Myös jos teet työtäsi negatiivisella asenteella on työpäivä myös paljon raskaampi. Arvostan siis esimerkiksi lääkäriltä ammattitaitoa sekä ystävällistä ja huolehtivaa asennetta.


  - pohtija

  VastaaPoista