keskiviikko 8. helmikuuta 2012
Ovatko uskovaiset hyviä ihmisiä?
Vanhan väitteen mukaan uskonto
a) ei tee pahasta ihmisestä hyvää
b) eikä muuta hyvää ihmistä pahaksi
mutta uskonto voi tehdä
c) pahasta ihmisestä vielä pahemman
d) ja hyvästä vielä paremman
Uskonto on tämän väitteen mukaan eettinen vipu. Julma ihminen voi uskonnon takia unohtaa kaikki estonsa. Hän ei sääli toisinajattelevia lainkaan, koska uskoo näiden olevan paholaisen asialla. Empaattinen ja ihmisrakas ihminen taas voi saada uskonnosta lisävoimia ja motivaatiota toimia muiden hyväksi.
Jotkut narkomaanit ja väkivaltaiset ihmiset ovat onnistuneet pääsemään irti vakavista ongelmistaan uskonnon avulla. Siksi ehkä tarvitaan vielä ainakin yksi vaihtoehto:
e) Uskonto voi auttaa ongelmaista ihmistä pääsemään takaisin raiteilleen.
Mitä mieltä sinä olet? Vaikuttaako uskonto ihmisen kykyyn ja haluun olla moraalisesti hyvä, lämmin, empaattinen ja vastuuntuntoinen?
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Luulen että, uskonto antaa motivaatiota käyttäytyä hyvin ja ystävällisesti. Toisaalta joillain uskovilla ihmisillä uskonnon julistamisen tärkeys menee siihen pisteeseen asti, että kaikki muut ovat väärässä, mikä on tietysti huono asia. Ihminen joka ei usko voi toki myös olla aivan yhtä hyvä tai paha, kuin sellainenkin joka uskoo. Tuntuu vain siltä että uskonto kärjistää nämä asiat aina äärilaitoihin, koska uskovaiselle ihmiselle tiettyyn jumalaan tai muuhun juttuun uskominen on juuri se elämän sisältö ja näin tulee ristiriitoja kun muiden uskontojen edustajat eivät olekaan samaa mieltä.
VastaaPoista- Chelsea Grin
Olen samaa mieltä siitä,että uskonto antaa motivaatiota olla moraalisesti hyvä,mutta kaikki riippuu ihmisestä ja ei-uskovaiset voivat olla yhtälailla ystävällisiä ja hyvin käyttäytyviä.
VastaaPoista-Demi
Eihän pelkkä uskonto itsessään välttämättä ihmistä muuta sen paremmaksi, mutta se voi herättää ihmisessä halun olla parempi kuin ennen.
VastaaPoistaUskonto on vaikuttanut jo kauan ihmisten käyttäytymiseen. Siispä en näe syytä, miksei uskonto voisi herättää ihmisessä halua olla enemmän empaattinen. Uskonto voi toki varmasti myös lisätä pahan ihmisen halua olla vieläkin pahempi. Uskonnon nimessä voi tehdä sekä hyvää että pahaa, tiettyyn uskontoon kuuluvaa ihmistä voi vihata tai ihanoida.
Eettinen vipu on määritelmä, joka kuvastaa uskontoa hyvin. Mutta ei sovi unohtaa faktaa: kyllä ei-uskovaiset ihmiset voivat muuttua empaattisemmiksi tai pahemmiksi. Maailmassa on monta asiaa, jotka herättävät ihmisessä halun muuttua.
- Sahara
Olen samaa mieltä, että uskonto voi olla hyvän lähde ja jos uskoo niin on paljon parempi ihminen. Myös toisten arvostaminen lisääntyy, jos on uskovainen.
Poista-RäHiNä666
Mielestäni uskonto voi vaikuttaa jollakin tasolla ihmisten omiin päätöksiin ja muihin mielipiteisiin. Uskonto voi auttaa ihmistä selviytymään ongelmistaan kun ihminen alkaa uskoa johonkin ja päättää siten, että aikoo selvittää ongelmansa. Uskonto voi tarjota myös lohtua ja turvaa. Vaikka ei olisi uskovainen niin voi silti olla lempeä ja hyvä ihminen, siihen ei mielestäni uskontoa tarvita. Ja myöskin uskovainen voi olla paha henkilö. Uskonto ei mielestäni vaikuta siihen, että onko ihminen hyvä vai paha. Siihen vaikuttaa monet asiat mm. kulttuuri, kasvatus, elinympäristö jne.
VastaaPoista-Royal
Pelkkä uskonto itsessään ei vaikuta ihmisen käyttäytymiseen. Jos ihminen haluaa olla hyvä ihminen, täytyy hänen käyttäytyä oikeassa paikassa oikealla tavalla. Uskonto saattaa kuitenkin ohjata ihmistä käyttäytymään moraalisesti oikein. Suurimmat vaikuttavat tekijät ovat omasta mielestäni kuitenkin perhe, ystävät ja elinympäristö. Kaikki lähtee aina liikkeelle kasvatuksesta. Jos ihminen kasvatetaan elämään oikein, on lopputulos sen mukainen. Uskonnon vaikutusta ei kuitenkaan pidä unohtaa, koska monessa perheessä eletään raamatun sanoman mukaan. (esimerkkinä kymmenen käskyä)
VastaaPoista-trust
Ihminen päättää tottakai aina itse tekemisistään,mutta uskonto voi suurinta osin vaikuttaa suuresti monien ihmisten elämään ja arkipäivän valintoihin.Uskonto voi myös ns.aivopestä ihmisen vaikka tämä ei ehkä olisi uskonnon idea.Tällöin ihminen tekee voi tehdä kaikkea mitä muuten ei tekisi ,koska olettaa sen olevan mitä hänen uskontonsa häneltä vaatii.Uskonto voi siis tehdä uskovaisesta väkivaltaisen,hullun tai rauhattoman.Uskonnon idea ei tietenkään ole aiheuttaa tälläistä.Ja tälläiset henkilöt ovat usein jo aina olleet alttiita tälläiselle.
VastaaPoistaMutta kyllä uskovainen on parempi ihminen,sillä uskovainen osaa arvostaa muita ja itseään.Ajattelee hyvää toisista ja auttaa lähimmäisiä.Tai näin siis oikean uskovaisen joka kunnioittaa uskontoaan pitäisi tehdä.
-N4ughtyDog
Uskonto saattaa olla joillekkin ihmisille joskus se viimeinen oljenkorsi, kuten tässä narkomaani- tapauksessa. Kun on pohjalla, ihminen tarvitsee voimia päästäkseen ylös, joten uskon uskontoon turvautumisen auttavan ihmistä selviytymään joissain tapauksissa. Liiallinen oman uskonnon tuputtaminen on mielestäni todella väärin, sillä kaikilla tulisi olla uskonvapaus.. Asun paikalla jossa lähes kukausittain ovelleni tuppaa oman uskontonsa levittäjiä, joskus he tuppautuvat oikein olohuoneeseen asti, tämä ei ole mielestä oikein sillä mikäli ihmistä kiinnostaa uskonto hän voi itse hakeutua seuraan missä sitä tarjotaan, ei sitä tarvitse kotiovelle tuoda. Pahasta ihmisestä pahemman tekevän uskon ajattelisin olevan kyseessä silloin kun esim. rikollinen tulee uskoon ja ripittäytyy rötöstelyidensä jälkeen ja kokee tekonsa sen jälkeen oikeutetuiksi ja kenties jatkaa tekemisiään.
VastaaPoistaEräs tuttuni muutama vuosi sitten kertoi tulleensa uskoon ja sen jälkeen hän on kertomansa perusteella voinut paremmin ja ollut parempi ihminen jote uskon hyvästä ihmisestä vielä paremmaksi tulemisen olevan mahdollista. -piisamirotta
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaUskonto voi auttaa ongelmaista ihmistä pääsemään takaisin raiteilleen. Sana ''usko'' saa tällöin merkityksen. Kun ihminen on pohjalla, eikä hän löydä enää toivoa mistään, on helppo kääntyä uskon puoleen, koska aina voi toivoa että tuolla taivaalla olisi joku, joka kuuntelee, auttaa ja antaa synnit anteeksi. Kun alkaa pikkuhiljaa saamaan tästä uskosta jonkinnäköistä voimaa itselleen, on päivä päivältä helpompaa päästä jaloilleen ja ottaa usko osaksi loppuelämäänsä, sillä sen avulla pääsi henkilökohtaisesta helvetistään pois.
VastaaPoista-EK