keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Mitä tehdä, kun tekonsa seurausta ei voi tietää etukäteen?


Hyvä ystäväsi juo liikaa alkoholia.
Hän suuttuu varmuudella, jos siitä sanoo.
Näin tapahtuu, sanotpa asiasta miten kauniisti hyvänsä.
Sanominen saattaa pysäyttää häntä miettimään asiaa.
Se voi myös tehdä hänestä entistä uhmakkaamman.
Et voi tietää.

Mitä sinun pitäisi tehdä? Mikä olisi oikein?

Jos haluat, että huomioin osallistumisesi arvostelussa, kirjoita kommentisi ennen 23.3.

10 kommenttia:

 1. Jos itse joutuisin tähän tilanteeseen, järkeni mukaan koettaisin huomauttaa tälle alkoholisoituneelle yställeni tilanteesta. Jos taas uskalluksesta on kiinni, en välttämättä sitä uskaltaisi tehdä. Mutta jos ystävä on tärkeä ja jos hänestä oikeasti välittää, olisi kyllä nostettava kissa pöydälle. Vaikka ystävä suuttuisikin, hän ehkä voi jälkeenpäin tajuta minun tarkoittaneen hyvään. Mutta tähänkin liittyy sana Ehkä.
  Mutta jos asian kertomisesta oikeasti on hyötyä - jota varmasti on laajemminkin (luultavasti muutkin ystävät, tuttavapiiri, yms kärsivät henkilön juopottelusta) - asiasta olisi pakko mainita.

  - Sahara

  VastaaPoista
 2. Itse huomauttaisin asiasta ystävälleni ja toivon mukaan hän ymmärtäisi,että ajattelen hänen parastaan.
  -Demi

  VastaaPoista
 3. Mielestäni olisi oikein häntä kohtaan huomauttaa asiasta. Hän ehkä jäisi miettimään asiaa ja ehkä painosanalla ehkä hakisikin apua,mutta jos hän ei itse osaa hakea apua niin mielestäni häntä pitäisi auttaa siinä muuten asiassa ei tapahdu mitään muutosta ja tilanne voi pahentua entisestään. Kaveri luultavasti suuttuisi ,mutta hän ehkä myöhemmin ymmärtäisi,että tarkoituksena oli vain auttaa ja luultavasti myöhemmin osaisi arvostaa saamaansa apua.

  -leppis-

  VastaaPoista
 4. On oikein ilmoittaa ystävälle miltä itsestä tuntuu kun ystävä juo liikaa ja uhkaa omaa henkeään.Kyllä,hän voisi suuttua ,mutta voi saada hänet ymmärtämään mitä kaikkea pahaa hän aiheuttaa läheisilleen omalla juomisellaan.Itse voi tietenkin myös ehdottaa paikkaa josta tähän ongelmaan voisi hakea apua.Paras tapa silti tämä henkilö saada tajuamaan virheensä ja saada hänen omatuntonsa katumaan ,pitää häntä torua kunnolla ja ehkä vähän haukkuakin.Se voi hänestä aluksi tuntua pahalta mutta on sillä enemmän mahdollisuus vaikuttaa positiivisesti kuin negatiivisesti.

  -N4ughty Dog

  VastaaPoista
 5. Tämäntapaisessa tapauksessa on mielestäni tärkeää puuttua ongelmaan. Olisi kauheampaa katsoa ystävän alkoholin käyttöä sivusta. Vaikka tietäisin että ystäväni suuttuisi huomautuksesta, voisin yrittää hyvällä hetkellä puhua hänen kanssaan asiasta ja tarjota apua. Tärkeintä olisi etten jättäisi häntä yksin.

  - Tähti

  VastaaPoista
 6. Painin itse tällä hetkellä samankaltaisen ongelman kanssa. Mielestäni olisi oikein huomauttaa ystävälle asiasta, mutta silti toisaalta ei halua hänen suuttuvan. Toisaalta on ehkä jopa velvollisuuskin huomauttaa. Jos ystävä tulevaisuudessa juo tai narkkaa itsensä hengiltä, tulee huono omatunto, koska ei silloin aikoinaan sanonut hänelle mitään.. Asiaan täytyisi silti puuttua tarpeeksi ajoissa ja jos ongelmasta alkaa muodostua hyvinkin vakava, niin on hankittava ystävälle vaikka väkisin apua, koska tietenkin on oikein pelastaa ihminen jota rakastaa, vaikka se tarkoittaisikin sitä, että hän suuttuu verisesti.

  - Anonymous

  VastaaPoista
 7. Sanoisin asiasta, koska jos hän pysähtyy miettimään asiaa vain sen takia, että olen huomauttanut häntä, hän saattaa vielä joskus tulevaisuudessa kiittää minua. Jos en huomauttaisi ja hän jälkeenpäin tulisi kysymään miksi minä en sanonut mitään, vaikka olin nähnyt hänen ongelmansa. Mielestäni silloin antaa kuvan ystävälle, että ei välitä, koska ei ole uskaltanut sanoa kuinka asiat oikeasti ovat.

  -pohtija

  VastaaPoista
 8. Mielestäni ystävälle pitäisi huomauttaa hänelle hänen juomisestaan, koska se on mielestäni järkevin vaihtoehto mitä voisi tehdä. Toinen vaihtoehto on katsoa sivusta kun toinen ryyppää ja ehkä pilaa osittain oman elämänsä. Jos alkoholia liikaa juova henkilö pitää hänelle asiasta huomauttanutta henkilöä myös ystävänään, osaa hän tulevaisuudessa arvostaa ystävänsä huolenpitoa ja ymmärtää ettei hän tarkoittanut mitään pahaa huomauttaessaan alkoholin käytöstä.

  -Emppu

  VastaaPoista
 9. Mielestäni oikein olisi huomauttaa asiasta, koska vaikka ystävä suuttuisi tästä, oikea ystävyys kestäisi riidan. Ystävällä saattaa olla myös jotain huolia tai ongelmia minkä takia juo kokoajan ja liikaa ja hakee tällä huomiota. Olisi väärin olla huolehtimatta ystävästään.
  kk1

  VastaaPoista
 10. Luulisin, että ystävä suhtautuu tähän uhmakkaasti, koska saattaa tiedostaa itse ongelmansa muttei suostu myöntämään sitä. Pitäisi ilmoittaa hänelle ehkä ohimennen välillä, että kannattaisiko sinun vähentää, pilaat terveytesi ja joskus ehkä rauhoittaa hänen mielensä vastaanottamaan keskustelun ja syvällisemmin puhua ja kertoa omasta huolestaan ystävää kohtaan. En usko niin sanottujen useiden saarnojen sekä syyttelyn auttavan ainakaan tuollaista ihmistä mutta tuskin ketään muutakaan. Myös ulkopuolisen avun hankkiminen ei olisi huono vaihtoehto.

  -EK

  VastaaPoista