maanantai 13. helmikuuta 2012

Elämän tarkoitus

































Kysymys liittyen tämän päivän oppituntiin.
Mikä seuraavista vaihtoehdoista tuntuu oikeimmalta:
a) Ihmisen elämällä on jokin tietty tarkoitus. Sen voi voi löytää, kun sitä sitkeästi etsii
b) Jokaisen ihmisen elämällä on omanlaisensa tarkoitus. Jokaisen pitää löytää oman elämänsä tarkoitus.
c) Mitään tiettyä elämäntarkoitusta ei ole. Elämäntarkoitusta ei pidä etsiä, se pitää luoda itse.
d) Elämällä ei ole tarkoitusta.
e) Jokin muu, mikä?

13 kommenttia:

  1. Huonoina päivinä tuntuu, että d -vaihtoehto olisi oikein. Mutta ajattelen silti, että c on noista vaihtoehdoista paras. Jonakin päivänä elämän tarkoitukseksi voi riittää tumma suklaa.
    - Hepatiitti

    VastaaPoista
  2. Oman käsitykseni mukaan jokaisella ihmisillä on elämälleen tarkoitus, mutta sitä täytyy etsiä. Toiset löytävät sen helpommin kuin toiset. Kun ihminen kasvaa, saa erilaisia kokemuksia, yms, hän saattaa löytää aivan sattumalta omalle elämälleen tarkoituksen. Mielestäni missään ei ole kirjoitettu kenellekään valmista elämäntarkoitusta. Silti se on olemassa, mutta joskus ihmisen täytyy luoda se itse. Tarkoituksen löytäminen on kiinni itsestään, mutta myös suhteet muihin ihmisiin voivat auttaa elämän polulla tarkoituksen löytämiseen.
    Jos elämäntarkoitusta ei etsi, se voi vain pöllähtää tai olla pöllähtämättä jostakin. Joku ei välttämättä löydä elämäntarkoitustaan, joku toinen löytää. Se vain riippuu myös etsijästä itsestään: harvemmin sen löytää jos sen eteen ei tee mitään. Pitää elää, jotta sen löytäisi. Joten a, b ja c muodostavat yhdessä oman käsitykseni elämäntarkoituksesta.

    - Sahara

    VastaaPoista
  3. Mielestäni b on paras vaihtoehto,sillä haluan uskoa,että jokaisella ihmisellä on oma elämäntarkoitus ja varmasti jokainen myös löytää sen jossain vaiheessa elämäänsä.
    -Demi

    VastaaPoista
  4. Omaa mielipidettäni lähinnä on vastaus b, sillä uskon (tai ainakin haluan uskoa) elämällä olevan jonkinlainen tarkoitus. En kuitenkaan usko, että se olisi ennalta määrätty. Ei ole minkäänlaista kohtaloa. Jokainen löytää kyllä elämänsä tarkoituksen, on se sitten miellyttävä tai epämiellyttävä, oli se sitten jonkun henkilön auttaminen, lasten kasvatus tai vaikka itsemurhaisku tai elämän ammentaminen tietokonepeleihin (jokainen tietysti määrittelee itse, onko se oman elämän tarkoitus hyvä vai paha). Sitä ei niinkään tarvitse etsiä, vaan ihminen itse määrittelee elämänsä tarkoituksen, joka muovautuu sitä mukaa, kun ihminen kasvaa ja tulee viisaammaksi. Vähitellen tajuaa tehneensä jotain niin merkittävää, että voi mieltää sen olleen elämänsä tarkoitus. Mielestäni on turhaa ottaa oman elämän tarkoituksen löytäminen siksi elämän tarkoitukseksi (elämää ei pidä tuhlata sen etsimiseen).

    - beFORE9

    VastaaPoista
  5. beFORE9 herätti mielenkiintoisen kysymyksen - voiko jonkin ihmisen elämän tarkoitus olla pohjimmiltaan paha?
    - vesa ope

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietenkin huonoina päivinä vaihtoehto d) olisi oikein, mutta kyllä minun mielestäni vaihtoehto c) on paras, koska ketään muu ei luo elämällesi tarkoitusta, vaan sinun pitää luoda se itse!

      - RäHiNä666

      Poista
  6. Elämällä on tarkoitus ja uskon että se on onnellisuus. Ihmiset yrittävät tavoittaa onnellisuutta eri tavoin elämänsä aikana. Joillekin onnellisuus voi tarkoittaa perheen perustamista, toisille taas vaikka valtaa. Onnellisuus saa meidät nauttimaan elämästä. Onnellisuus ei aina ole itsestään selvää ja sen tavoitteleminen ei ole aina helppoa ja siinä ei aina onnistuta. Onnelliseksi voi tulla pienistä jokapäiväisistä asioista.

    -Tähti

    VastaaPoista
  7. b) Jokaisen ihmisen elämällä on omanlaisensa tarkoitus. Jokaisen pitää löytää oman elämänsä tarkoitus.

    Ihmisen tulee löytää elämälleen tarkoitus, sillä ilman sitä hän voi tuntea itsensä hyödyttömäksi. Jokaisella on maailmassa oma paikkansa ja sen täyttämiseksi täytyy olla sinut itsensä kanssa ja ymmärtää muiden tarvitsevansa sinua. Tällöin voit kokea itsesi hyödylliseksi. Jokainen voi omilla teoillaan saavuttaa oman paikkansa yhteiskunnassa ja näin löytää elämälleen tarkoituksen. Kukaan ei voi määrittää itselleen omaa elämän tarkoitusta, mutta valintojensa ja ympäristön vaikutuksesta voi kuitenkin ohjata sitä haluamaansa suuntaan, on se sitten hyvä tai paha.

    -trust

    VastaaPoista
  8. Elämän tarkoitus ei luonnollisesti selviä kuin elämää kuluttamalla: tekemällä sitä, mistä pitää, mitä pitää, yhteiskunnallisten tai muiden tahojen velvoittamana. Myöskin valitsemalla että päättämällä (Lienevätkö sanojen kieliopit oikeasti poikkeavia?).

    On tosin huomioitava elämän tarkoituksen laatu, sen mielenkiintoinen asema kielessä: kuinka se asettuu rinnalle (kenties jopa päällekkäin) muiden elämälle keskeisten käsitteiden, esim. kohtalo, kanssa. Tämän takia lienee vaikea minulle määrittää elämän tarkoitusta. Milloin mielekkäät teot pitäisi laskea kohtalon, vapauttavan ja tyhjentävän mielentilan, piikkiin, milloin taas elämän tarkoituksen? Mitä perusteita esittäisin elämän tarkoitukselle, niin että se poikkeaisi perustavanlaatuisesti kohtalosta (jos ei perustavanlaatuisesti, niin ainakin nähtävästi)?

    Näihin perusteisiin laskisin, omalla kohdallani, viimeiseksi laskettavan teon, jolloin jättäisin perintöni maailmani tunnustajille, ja teko, jonka kohtaisin elämän hiekkapolulla ripeästi, melkeinpä hilpeästi tallustellen: voimakkaita tunteita herättävän aktin, joka paljastuu "sivutuotteena", ns. "odottamattoman odotuksen laukeamisena".

    Elämän tarkoitusta pidettäneen lähes aina myönteisenä, hyväksymisen arvoisena, sillä näen sen perustuvan arvoihin ja omiin mieltymyksiin. Jolloin se koetaan mielekkääksi ja positiiviseksi osaksi elämää. Mitä todennäköisemmin myös silloin, kun tuo elämän tarkoitus määritellään esimerkiksi viiltelyksi, vaikka useimmat pitäisivät moista elämän tarkoitusta pahana. Mutta mitä jos elämän tarkoituksen uskottaisiin määrittävän ihmistä itse, eli elämän tarkoituksen ollessa paha myös sen omistaja, sen "velvoittama" olisi paha? Jos näissä olosuhteissa, joissa elämän tarkoituksen löytäneet ihmiset olisivat huomanneet sen olevan paha, paheksuttava, ja täten hylkäisivät sen, miten he jatkaisivat eloaan? Pyrkisivätkö kenties "syntymään uudelleen" elämänmuutoksella, uskoen löytävänsä toisen elämän tarkoituksen, joka voisi olla joko perustavanlaatuisesti eroava edellisestä elämän tarkoitusksesta tai kenties muuttunut vain tulkinnaltaan? Millä tätä toista elämän tarkoitusta voisi perustella?

    Mikäli elämän tarkoitus ei velvoita meitä toteuttamaan sitä, sen ei pitäisi vaikuttaa käsityksiimme ihmisistä. Ei liene vaikea luonnehtia ihmistä, joka on löytänyt elämän tarkoituksensa, mutta kuinka moni heistä pitää sitä sellaisena esimerkiksi kohtalon tai sattuman sijasta? Uskon, että elämän tarkoitusta löytämättäkin voi elää hyvän, mielekkään elämän. Nimittäin löytäessäsi paikan yhteisössä voit sanoa sinulla, tai yhteisöllä sinulle, olevan tarkoitus, (määrätty) paikka. Mutta elämän tarkoituksen voi löytää varmimmiten sub specie aeternitatis. Kunhan sen vain löytää moninaisten, ja silti niin samanlaisten maailmojen joukosta! Jos vain uskoo tiedostavansa ja tietävänsä elämän ulkopuolella.

    Ilomme kahdentukoot
    Äpöltsäk

    VastaaPoista
  9. Minusta vaihtoehto c tuntuu sopivimmalta, en usko että elämällä on jokin tietty tarkoitus johon jokaisen ihmisen tulisi pyrkiä. Olemme kaikki yksilöitä, jokaisella on omat näkemykset ja mielipiteet asioihin joten jokaisen tulisi mielestäni löytää juuri oman elämän tarkoitus. Kenties oman elämänsä tarkoituksen huomaa vasta jälkeenpäin, vanhana kiikkustuolissa sitä pohtiessa. -Piisamirotta

    VastaaPoista
  10. b ja c ovat molemmat hyviä vaihtoehtoja.Ihmisen pitää itse ymmärtää omat tarpeensa ja halunsa.Joko yrittää löytää omaa tarkoitustaan maailmassa tai luo sen itse.Molemmat ovat mukavia ajatuksia.Ihminen löytää tarkoituksensa vain itse tekemällä töitä sen eteen.Jotkut haluavat auttaa hädässä olevia,jotkut taas matkustaa maailman ympäri.Useat ihmiset näkevät tarkoituksenaan tehdä hyvää auttaakseen muita ihmisiä.Harvat näkevät tarkoituksenaan aiheuttaa pahaa toisille,mutta heitäkin on tässä maailmassa.Suuri osa tietenkin näkee tarkoituksenaan levittää omaa synnyintarinaansa tai muuta omaan sukuun liittyvää tai tietenkin jatkaa sukuaan hankkimalla jatkoa suvulle.Rikastuminen,hyvän työpaikan löytäminen,uusien asioiden oppiminen,ihmissuhteiden parantaminen,kumppanin etsintä,hyvän teko,jonkin kokoelman keräily,uusien taitojen ja lajien oppiminen.Nämä kaikki ovat asioita jotka ihmiset näkevät sellaisina,että he ovat valmiita tekemään töitä näiden eteen.He haluavat olla vaikuttavia tekijöitä tässä maailmassa.Kuka nyt haluaisi olla sellainen,että kukaan ei muista vuosien päästä?Halutaan tehdä vaikutusta muihin.Olla osana tämän tuntemamme maailman kehitystä ja kukoistamista.

    -N4ughtyDog

    VastaaPoista
  11. Uskon,että jokaisen ihmisen elämällä on jokin tarkoitus,mutta se pitää luoda ja etsiä itse. On monia erilaisa asioita mitkä vaikuttavat elämään ja sen tarkoituksiin. Kaikkia elämän tapahtumia ja pieniä asioita ei kannata jäädä pohtimaan "Olikohan sillä jokin merkitys? Mikä?" Kuitenkin useimmiten ihmiset jäävät pohtimaan vähän turhankin tarkkaan asioiden tarkoituksia eivätkä sen takia pääse elämässään eteenpäin.

    -leppis-

    VastaaPoista
  12. Jokaisen ihmisen elämällä on omanlaisensa tarkoitus. Jokaisen pitää löytää oman elämänsä tarkoitus. Se tuo tähän jokapäiväiseen elämään omanlaisen punaisen langan ja herättää mielenkiintomme etsiä tarkoitusta tälle kaikelle mitä ympärillämme tapahtuu. Ihmiset usein sanovat, että ''tällä oli jokin tarkoitus, sillä ilman sitä asiaa en olisi nyt tässä''. Siinä se juju piileekin. Hyvien ja huonojen asioiden on siis tapahduttava, että elämässä päästään eteenpäin ja löydetään itseä miellyttävät sekä inhottavat asiat, jotta tiedetään, mihin ollaan pyrkimässä ja löydetään tarkoitus omalle elämällemme.

    -EK

    VastaaPoista