keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Uskooko vedonlyöjä Jumalaan?

Ranskalainen 1600 -luvulla elänyt matemaatikko ja filosofi Blaise Pascal laskeskeli, että uhkapelurin kannattaa uskoa Jumalaan. Ideana on, että panos Jumalaan uskomisessa on varsin pieni - ihminen joutuu luopumaan joistakuista paheistaan. Samalla voittomahdollisuus on määrättömän suuri, ikuinen elämä Paratiisissa. Lisäksi ajatuksena on, että uskomatta jättämisellä ei voita paljoakaan, mutta riskinä on ikuiset kärsimykset helvetissä.

Pascalin logiikka tuntuu minusta hieman kierolta. Uhkapelurin usko ei ole uskoa ollenkaan, se on yritysjohtajan kustannuslaskelma.  Pascalin vaaka myös pelkistää vaihtoehtoja liikaa, sillä onhan mahdollista, että:
a) Jumala ei välitä siitä, uskotaanko häneen vai ei
b) Vedonlyöjä sattuu uskomaan väärään Jumalaan ja saa rangaistuksen
c) Suhteellisen säädyllinen elämä ei ole uhraus, vaan tie onneen niin uskovalle kuin ateistille.

Vaan mitä mieltä sinä olet? Onko Jumalaan uskominen järkevä valinta? Ratkaisevatko ihmiset mielipiteensä Jumalasta järjen vai tunteen avulla? Toimiiko Pascalin vaaka tämän asian ratkaisemisessa?
Muinais-Babylonialainen jumala tai pahahenki työssään

2 kommenttia:

  1. Tämä on harjoituskommentti. Muistutan hyvässä komentissa on väite, vastaväite, perustelu, kysymys, linkki. Pelkkä tykkää/ei tykkää ei käy. Ketää ei saa parjata, kritisoida saa.
    - vesa ope

    VastaaPoista
  2. Uskon kyllä jonkinlaiseen Jumalaan, mutta minusta olisi omituista, jos hän loukkaantuisi vain siitä, ettei häneen uskota. Siksi tuo Pascalin järkeily tuntuu omituiselta.
    - Hepatiitti

    VastaaPoista