maanantai 5. maaliskuuta 2012

Jakaa kakku vai kasvattaa sitä, siinä pulma


Päivän ajatusleikki.
Kuvitellaan, että tietäisimme päätöstemme vaikutukset varmuudella etukäteen.
Kuvitellaan, että saisimme jakaa miljardi euroa suomalaisille.
Kuvitellaan edelleen, että meillä olisi vain kaksi vaihtoehtoa.
a) Kaikki rahat käytettäisiin tuloerojen tasaamiseen, siten, että kaikkein köyhimmät saisivat eniten, köyhähköt jonkin verran, keskituloiset ja rikkaat eivät mitään.
b) Kaikki rahat annettaisiin rikkaimpien ihmisten yrityksiin. Tuettuina nuo yritykset tuottaisivat 200 miljoonaa lisää verotuottoa, joka jaettaisiin köyhille.
Vaihtoehdossa a kakku jaettaisiin tasa-arvoisesti. Vaihtoehdossa b kakku jaettaisiin epäreilusti, mutta sillä saataisiin jaettava kakku kasvamaan jonkin verran.
Kumman vaihtoehdon valitsisit.
Entä miten valintaasi vaikuttaisi seuraavat seikat:
- kuinka suuren määrän lisärahaa rikkaisiin panostaminen tuottaisi
- kuinka suuressa köyhyydessä köyhimmät eläisivät (vrt. nälänhätä / ei rahaa lomailuun).
Entä mitä mieltä olet väitteestä, että köyhyys voi olla myös suhteellista?
Keskivertoa selvästi köyhempi suomalainen olisi Intiassa vähintäänkin keskituloinen. Mutta on helpompaa olla köyhä köyhien yhteiskunnassa kuin köyhä vauraiden yhteiskunnassa. 

Kommentoithan ennen pe. 23.3.

2 kommenttia:

 1. Valitsisin vaihtoehdon A, koska jos rahat käytettäisiin tuloerojen tasaamiseen niin vähäosaiset kyllä laittaisivat rahan liikkelle käyttämällä palveluja ja käyttäisivät rahansa elämiseen. Tämä olisi hyväksi yhteiskunnalle,koska tämä toisi: työpaikkoja,verotuloja ja raha menisi kiertoon.

  -Skilly

  VastaaPoista
 2. Olen vähän molemman kannalla.Kun nämä yhtiöt voivat sitten auttaa köyhiä ,mutta toisaalta tavasta jolla autetaan voidaan olla eri mieltä.Jos rahat annetaan suoraan köyhimmille he voisivat onnen tunteessann ostaa sokeana sellaista jolla ei olisi edes mitään tarvettaa,mutta tietenkin ekaksi on mielessä ruoka ja paikka asua.Ja jos joillekin köyhille ei huimattaisi jostain syystä antaa mitään ja heidän tovereilleen kyllä annettaisiin niin siitä syntyy varmasti pahoja tunteita ja närkästymistä.

  Rikkaat yhtiöt saisivat kyseisen summan nopeasti vaikka tuplattua.Nälänhädästä kärsivät laskettaisiin eniten kärsivien joukkoon ja sitten kodittomat.Suhteellinen köyhyys on kyllä mahdollista ja ikävän yleistä laajalti.

  Näin lopuksi totean ,että tuen kyllä enemmän B vaihtoehtoa.Suuret yhtiöt saisivat köyhille tällä moninkertaisella rahamäärällä enemmän apua ja sellaista apua jota köyhät oikeasti tarvitsevat.Tunteet eivät saa vaikuttaa päätöksiin.Pitää nähdä valoa tunnelin päässä ja varmistaa kaikkilla tavoin mahd. parhaat oltvat kaikille näkemällä kaikki vaihtoehdot.

  -N4ughtyDog

  VastaaPoista