perjantai 23. maaliskuuta 2012

Millaista on kiusaaminen lukiossa?


Otapa kantaa, oletko lukiossa havainnot jotakin seuraavista:
a) Fyysistä kiusaamista tai sillä uhkaamista.
b) Selkeää järjestelmällistä vihakampanjaa jotakuta kohtaan
c) Toistuvaa huutelua ja nimittelyä jotakuta kohtaan
d) Toistuvaa vähättelyä ja naurahtelua jotakuta kohtaan.
e) Joku jätetään yksin ja huomiotta sillonkin, kun hänen huomioimisensa olisi erittäin luontevaa (esim. tunnin ryhmätöissä)
f) Joku jätetään yksin ja huomiotta, koska ei oikein keksitä luontevaa tapaa huomioida (tämä ei ole kiusaamista, mutta minua alkoi kiinnostaa tämän vaihtoehdon yleisyys).
g)Jotakin muuta, mitä?

Verraten lieväkin vähättely ja huomiotta jättäminen voi olla psyykkisesti kuormittavaa, jos se toistuu usein ja on monen ihmisen toimintatapa. Lievää kiusaamista ei siksi pidä vähätellä. Toisaalta sitä ei pidä myöskään demonisoida: kuka tahansa voi olla ajattelematon. Jos lievä kiusaaminen demonisoidaan "ihmishirvöiden" hommaksi, emme enää pysty tunnistamaan kiusaajaa itsessämme. Silloin emme myöskään pysty pyytämään anteeksi.

Eli... kertokaa: minkälaista kiusaamista olette nähneet tapahtuvan? Entä miten siihen voitaisiin tehokkaimmin puuttua? Mitä voisivat tehdä opettajat? Mitä eri rooleissa olevat opiskelijat?

12 kommenttia:

  1. no käytävillä näkee näitä aina yksin olevia hiljaisia ihmisiä... Mielestäni ns. syrjitty voisi itsekin hieman skarpata eikä olla täysin sosiaalisesti avuton kun joku kysyy hänen mielipidettään esimerkiksi ryhmätyössä. Yläasteella opettajien ja kuraattorien puuttuminen kiusaamiseen vain pahensi asiaa, olen nähnyt ja kokenut. Lukiossa on erilaisia ihmisiä, kyllä varmasti johonkin porukkaan mahtuu, jos vain uskaltaa avata suunsa ja olla sosiaalisempi.

    -bandida

    VastaaPoista
  2. Fyysistä kiusaamista tai sillä uhkaamista en ole havainnut kertaakaan lukion puolella muutakuin leikkimielisesti kahden kaveruksen kesken. Eräs tuntemani ihminen on taipuvainen ''vihaamaan'' kaikkia ja hän järjestää ns. vihakampanjoita, eli päättää että tänään ei puhuta tolle mitään, yleensä kukaan ei ota häntä tosissaan ja hän onkin itse se joka jätetään ulkopuolelle.
    Toistuvaa huutelua ja nimittelyä on havaittavissa, henkilö johon tämä kohdistuu usein miten yrittää vain nauraa mukana. Toistuvaa vähättelyä ja naurahtelua saavat osakseen erilaiset yleensä yksinäiset opiskelijat kun esim. luokassa sanovat omia mielipiteitään eivätkä kaikki aivan ymmärrä heitä.

    Sitä että joku jätetään yksin ja huomiotta sillonkin, kun hänen huomioimisensa olisi erittäin luontevaa tapahtuu yleensä sellaisissa tilaneissa kun esim. ryhmä työssä jossa on 4 ryhmäläistä, 3 heistä on kaveruksia ja 1 määrätty ryhmään ''ylimääräiseksi'' Hiljaset ja ujot opiskelijat ovat todella vaikeasti lähestyttäviä ja heidät usein miten vain jätetään yksin ja huomiotta, koska ei oikein keksitä luontevaa tapaa huomioida. - Piisamirotta

    VastaaPoista
  3. Kuten Piisamirotta jo kertoikin, fyysistä kiusaamista/uhkaamista ei ole lukion käytävillä näkynyt, mutta sen sijaan tietyillä ihmisillä on tapana puhua toisista ihmisistä pahaa selän takana, naureskella hiljaisten, kaveriporukan ulkopuolisten vastauksille tunneilla ja hiljaisia otetaan harvoin mukaan kunnolla mihinkään. Nämä tietyt ihmiset myös määrittävät toiset ihmiset ala-arvoisiksi, ja he ovat itse noiden "yläpuolella" (lasketaankohan tämä edes kiusaamikseksi?).

    Hiljaisia ja ujoja on vaikea lähestyä, se on totta, mutta sitten täytyy olla vain sitkeämpi ja käyttää muita keinoa kuin epämääräinen murahdus: "Mitä mieltä olet tästä asiasta?" Ehkä ystävällisyys lisää joidenkin ujojen itsevarmuutta. Mutta en kiellä ettenkö tietäisi koulustamme niitä ihmisiä, joiden itse pitäisi vähän ryhdistäytyä.

    Vastoin Bandidaa, väitän, ettei lukiossa olevissa kaveriporukoissa ole paikkaa näille hiljaisille ja ujoille. On porukoita, jotka ovat yrittäneet ottaa hiljaisia mukaan, mutta hiljaiset ja ujot eivät kaiketi olleet halukkaita moiseen. Sitten on myös niitä ryhmiä, joilta voi odottaa suoraan sanottuna halveksuntaa näitä yksinäisiä kohtaan. Ja lopuksi on ryhmiä, kaveripiirejä näiden kahden väliltä.

    On turhaa yrittää laittaa mitään kuraattoria hyssyttelemään porukkaa, sellainen tuskin toimii. Itse en tiedä miten oikein koko hommaan voidaan puuttua.

    - Sahara

    VastaaPoista
  4. Lukiossa ei näy fyysistä kiusaamista, eikä pahemmin huuteluakaan. Yleensä lukiossa kiusaaminen tapahtuu huomaamattomammin juurikin syrjinnällä, selän takana naureskelulla ja pilkkaamisella.

    Yksin ja huomiotta jättäminen on myös todella yleistä silloin, kun ei keksitä luontevaa tapaa huomioida. Varsinkin hiljaiset tai muuten hieman erilaisina pidetyt ihmiset tulevat jätetyksi ulkopuolelle ryhmätöistä ja muista tuntitehtävistä tällä tavoin.

    Minusta opettajien tulisi ensin puhua kiusatun kanssa ja kysyä häneltä tunteeko hän olevansa kiusattu. Jos vastaus on kyllä tulisi opettajien soittaa sekä kiusatun, että kiusaajan vanhemmille ja pyytää heitä puhutteluun koululle varsinkin, jos kiusaaminen on ollut pitkäaikaista.

    -Chelsea Grin

    VastaaPoista
  5. Itse olen huomannut sen, että tapahtuu juuri tuota syrjintää ja että ei oteta huomioon. Voidaan puhua pahaa selän takana tai naureskella kyseiselle henkilölle tai hänen ulkonäölleen. On vaikea sanoa mitä sille pitäisi tehdä.

    -Royal

    VastaaPoista
  6. f) Joku jätetään yksin ja huomiotta, koska ei oikein keksitä luontevaa tapaa huomioida ja d) Toistuvaa vähättelyä ja naurahtelua jotakuta kohtaan ovat mielestäni yleisempiä. Ryhmätöissä hiljaisia ei aina jaksa huomioida, koska hekään eivät yritä huomioida tai eivät ehkä osaa. Luulen että näihin ei voida erikoisemmin puuttua.

    -Aprikoosi

    VastaaPoista
  7. Fyysistä kiusaamista ei lukiossa ole. Enkä ole huutelijoitakaan oikein huomannut. Vähättely ja naurahtelu ja muu seläntakanapuhuminen on yleisempää.
    Käytävillä olevat yksinäiset ihmiset voisivat tsempata itseään ja yrittää saada kavereita sillä lukiossa se on helpompaa kuin peruskoulussa.
    Kiusaamiseen ei oikein pysty puuttumaan...Jos siihen puututaan se voi pahentaa tilannetta,mutta siitä voi myöskin olla apua.

    ~Chgeer

    VastaaPoista
  8. Useimmiten huomaamani kiusaaminen on ollut juuri porukan ulkopuolelle jättöä. Lukiolaisten tapa "kiusata" ei ole samanlaista kuin esimerkiksi peruskoulussa (huutelua, nimittelyä, joskus jopa fyysistä väkivaltaa), vaan enemmänkin selän takana puhumista ja huomioimatta jättämistä. Esimerkiksi selän takana puhuminen ei ole mielestäni yhtä vakavaa kuin väkivalta, mutta kaikkien tulisi oppia olemaan rehellisiä ja sanomaan asioita suoraan. Kiusaamista ei koskaan voida kokonaan poistaa, mutta sitä voidaan saada vähennettyä esimkerkiksi erilaisilla yhteisillä tapahtumilla, jossa annettaisiin mahdollisuus tutustua näihin ihmisiin, jotak ovat koulussa yksin ja näin hekin voivat löytää uusia ystäviä.

    R.R

    VastaaPoista
  9. En ole henkilökohtaisesti ikinä törmännyt kiusaamiseen lukiossa, koska lukiolaiset ovat yleensä senverran aikuisempia kuin peruskoulua käyvät.

    -Kekkkonen

    VastaaPoista
  10. Olen havainnut ivallisesti nauramista ja ilkeitä katseita, lisäksi arvostelua esim. vaatteista. En tiedä onko tämä yleistä sekä pojilla että tytöillä, mutta omasta kokemuksesta tiedän tätä tapahtuvan ainakin tytöillä. En usko opettajien pystyvän puuttua tällaiseen kiusaamiseen, koska se tapahtuu usein muilta huomaamatta. Fyysiseen kiusaamiseen en ole lukiossa törmännyt, mutta uskoisin tähän saavan helpommin opettajiltakin apua kuin henkiseen kiusaamiseen.
    kk1

    VastaaPoista
  11. Lukiossa ei taida tuota fyysistä väkivaltaa pahemmin esiintyä, mutta juuri jotain ivailua sekä naurahtelua joitain tiettyjä oppilaita kohtaan, ehkä juuri niitä ketkä erottuvat joukosta jollain tavalla (pukeutumistyyli, luonne, sosiaalisuus). Oppilas voi keskustella häntä koskevasta ''henkisestä väkivallasta'' opettajan kanssa koulussa. Oppilaan on ehkä helpompi hakea apua lukioikäisenä kuin ylä-asteikäisenä, eikä henkistä väkivaltaakaan saisi koskaan vähätellä.

    -EK

    VastaaPoista
  12. Lukiossa tapahtuva kiusaaminen ei ole liiemmin fyysistä väkivaltaa, vaan enemmänkin psykologista kiusaamista. Syrjintää, nimittelyä, selän takana puhumista, nälväilyä.


    -Aleksi N

    VastaaPoista