maanantai 12. maaliskuuta 2012

Priorisointiharjoite


Kuvittele, että valtiontalous romahtaisi ja terveydenhuollostakin olisi pakko säästää. Kaikki moraalisesti helpot ratkaisut olisi jo käytetty ja säästötarvetta olisi vielä jäljellä. Ota kantaa, miten säästöt pitäisi tehdä, jos vaihtoehdot olisivat seuraavanlaisia:
a) Säästetään juustohöylällä kaikista vähän.
b) Säästetään hoidoista, jotka eivät ole erityisen tehokkaita. Olkoonkin, että ne saattavat olla ainoita hoitoja vaikeisiin ja vakaviin vaivoihin.
c) Säästetään itseaiheutettujen sairauksien hoidosta, esim. tupakoitsijan keuhkosyöpä, alkoholistin maksavaivat...
d) Lasketaan lääkärien ja sairaanhoitajien palkkoja silläkin uhalla, että taitavimmat lähtevät ulkomaille paremman palkan perässä.
e) Säästetään sellaisten tautien hoidosta, jotka eivät vaaranna ihmisen henkeä olkoonkin, että ne voivat merkittävästi parantaa elämän laatua.
f) Hoidetaan yhteiskunnan varoin vain kaikkein köyhimmät. Työssäkäyvät saavat hankkia oman sairasvakuutuksen kattamaan mahdolliset hoitokulunsa.

Oikeassa tilanteessa olisi varmaan mahdollista keksiä parempiakin vaihtoehtoja, mutta tässä eettisessä harjoitteessa, joudut valitsemaan yhden näistä tarjotuista vaihtoehdoista. Minkä valitset ja miten perustelet?

Muista kommentoida ennen 23.3.

3 kommenttia:

 1. Mielestäni vaihtoehto C on parhain. Ei mielestäni ole järkevää käyttää rahaa sellaisiin vaivoihin tai sairauksiin, jotka on itseaiheutettu. Mielestäni tärkeämpää on auttaa niitä, joilla on synnynnäinen sairaus. Ei ole järkevää lähteä säästämään hoidoista, jotka ovat tehokkaita ja auttavat vakaviin sairauksiin. Jos itse olet aiheuttanut, kuten tupakoitsija aiheuttaa itselleen keuhkosyöpää ja alkoholisti maksasyöpää, niin kärsiköön itse vaivansa ja maksakoon itse hoitonsa. Lisäksi vaihtoehto E on hyvä.

  -pohtija

  VastaaPoista
 2. A ja C ovat parhaat vaihtoehdot.Kaikesta on hyvä säästää,mutta jos jostain pitää eniten karsia rahaa pois niin itse aiheutetut sairaudet on se paras vaihtoehto.Heillä on ollut mahdollisuus valita elämässään ja ovat päätyneet siihen tilaansa jossa ovat nykyään.Se ei siis ole suuri auttamisen syy.Muut kuntoon ensin,sitten on heidän mahdollisuutensa,tietenkin tapauksesta riippuen

  -N4ughtyDog

  VastaaPoista
 3. C on kyllä paras vaihtoehto, sillä jos aiheutat itsellesi esimerkiksi keuhkosyövän voit aina koittaa lopettaa tupakoinnin, jolloin säästät kuukaudessa kovana tupakoitsijana jopa n. 100e. Alkoholin kanssa sama asia. Ihminen ei tarvitse kumpaakaan elääkseen, mutta sitten voi niitäkin ostaa aina kun on rahaa.

  -Kalle M.

  VastaaPoista