Kun oppimista tutkitaan länsimaissa, opintomenetys on parhain kouluissa joissa on suhteellisen pieni luokkakoko ja opettajat käyttävät oppilasta aktivoivia menetelmiä. Kiinassa ja laajemmin Aasian maissa luokkakoot ovat suuria ja luokkaopetus usein ulkolukua ja pänttäämistä painottavaa. Silti aasialaiset maat suorastaan loistavat kouluvertailuissa, hyvin pärjännyttä Suomeakin paremmin.
Yhdeksi selittäväksi tekijäksi on arveltu kungfutselaista etiikkaa, joka korostaa, että ihminen on muokattavissa ja menestys on ahkeruudesta kiinni. Lännessä korostetaan usein älyn ja lahjakkuuden merkitystä. Toinen tekijä on aasialainen yhteisöllisyys – perheet ovat hyvin kiinnostuneita lasten opintomenestyksestä ja lapset ahkeroivat tuottaakseen perheelleen kunniaa.
En kaipaa Suomeen suuria ryhmäkokoja tai ulkoapänttäämisen ideologiaa tai lapsiaan menestykseen piiskaavia "tiikeriäitejä". Kungfutselainen näkemys ahkeruudesta lahjakkuutta tärkeämpänä on kuitenkin mielestäni viisas ja se saa tukea myös länsimaisten psykologien tutkimuksista.
Otapa kantaa, mikä kumpi väitteistä on lähinnä omaa mielipidettäsi, ja miksi. Entä tunnistatko, kumpi väitteistä on kungfutselaisempi:
a) Jokaisella ihmisellä on oma lahjakkuuden lajinsa. Se pitää löytää ja sitä kehittää, että menestyisi. Yksilön onni ja menestys ovat pohjimmiltaan itsestä kiinni. b) Ihmisen onni ja kunniallinen elämä syntyy siitä, että hän täyttää velvollisuutensa yhteisöään kohtaan. Ihminen voi ja hänen pitää kehittää itseään niissä asioissa, joiden osaamista tarvitaan.
Kommentointi ennen perjantaita 23.3.
Väite b on kungfutsulaisempi.
VastaaPoistaItse olen väitteen a kannalla. Minä haluan tietää missä olen hyvä ja kehittää sitä mitä osaan unohtamatta silti kehittää niitäkin puolia, missä en ole niin hyvä. En halua miellyttää vanhempiani, tai ketään muutakaan kehittämällä itseäni mahdollisesti niissä asioissa, jota yhteisö tarvitsee. Minulle moinen olisi pakkopullaa ja se ilo, jota opiskelussa ja itsensä kehittämisessä on, katoaisi. En halua elää pelkästään yhteisöä varten, vaan toisinaan joskus on oltava itsekäs, sanoivat kungfutselaiset ja länsimaiset psykologit mitä tahansa. Tietyllä tapaa kungfutselaiset ovat oikeassa yhdessä asiassa - toisinaan menestys on kiinni ihmisen omasta panostuksesta. Mutta on asia erikseen, onko opiskelu sitten mielekästä.
Minä opiskelen mielummin mielekkäästi ja omia kykyjäni kasvattaen.
- Sahara