perjantai 23. maaliskuuta 2012

Vitsailun rajat


Huumori on piristävä osa elämää. Ystävien kesken on paljon kiusoittelua, uskallettuakin sellaista. Olisi sääli, jos siitä pitäisi luopua. Samoin olisi sääli, jos joutuisi koko ajan pelkäämään jokaista sanaansa, ettei vahingossa loukkaa toista.

Missä menee kiusaamisen ja kiusoittelun raja? Luullakseni se menee siinä, pitääkö kohteesta vai ei.Eli:
1) Älä kiusoittele tai muuten laske leikkeiä ihmisestä, josta et pidä.
2) Älä laske leikkiä ihmisestä, joka ei tiedä, että itse asiassa pidät hänestä.
3) Älä laske leikkiä kenestäkään silloin, kun olet pahalla päällä.(Sävystä tulee väkisinkin aggressiivinen)
4) Älä kerro samaa vitsiä/kiusoittelun aihetta samasta ihmisestä montaa kertaa. (Vaikka pitäisit ihmisestä, sinulla voi olla tiedostamattomia aggressioita. Tarve toistaa samaa vitsiä monta kertaa vihjaa tähän mahdollisuuteen)
5) Älä kerro selän takana vitsiä, jota et voisi kertoa - loukkaamatta - kasvotusten.

Otapa kantaa: Tuleeko mieleesi arjen esimerkkejä siitä, miten vitsailu ja "läpän heitto" on mennyt ilkeän puolelle? Osaatko antaa lisää vinkkejä, mistä tunnistaa, onko mielessä pyörivä läppä sopivaa vai ei.

4 kommenttia:

 1. Vitsailulla on omat rajansa ja välillä joidenkin ihmisten vitsailu on mautonta ja jopa loukkaavaa. Hyvät vitsit ovat sellaisia, joissa on joku hyvä idea jota ei keksi heti tai se sopii tilanteeseen osuvasti. Huonoja vitsejä ovat esimerkiksi rasistiset vitsit, esimerkiksi jos tapaat uuden ihmisen ja heität jonkun mielestäsi hauskan juutalaisvitsin ja toinen henkilö onkin juutalainen. Sama juttu neekerivitsien kanssa.

  -Kalle M.

  VastaaPoista
 2. Pidän tuosta ajatuksesta,että silloin se on kiusaamista kun ei pidä kohteesta. Myös silloin läpän heitto menee kiusaamisen puolelle, kun se tehdään toistuvasti ja toinen selvästi närkästyy aiheesta. Mielestäni vitsin voi heittää ilmoille, jos ei tarkoita tosissaan sanomaansa. Kyllä sen ihmisestä huomaa, onko kyseessä vitsi vai katkeruudella sanottu tosi. Hyvää Viikonloppua!

  -Tw-

  VastaaPoista
 3. Vitsailu ja mauttomat läpät kuuluvat arkeen, eikä niitä kannata ottaa niin vakavasti. Vitsailu menee kiusaamisen puolelle jos vitsailun kohde on aina sama ja se menee suoranaisesti vittuilun puolelle.

  -Kekkkonen

  VastaaPoista
 4. Jos vitsailu kohdistuu aina ja useasti samaan henkilöön ja samaan hänessä kohdistuvaan asiaan, se menee jo ilkeilyn puolelle. Varsinkin jos asia on hänelle jollain tapaa henkilökohtainen ja arka, se saattaa jättää todella syvän haavan läpän heiton kohteeksi joutuneen mieleen, varsinkin jos hän kokee ettei pysty sanomaan vitsailijalle että se ei ollut hänestä hauskaa, koska kiusaaja saattaisi leimata kohteen ''tosikoksi''.

  -EK

  VastaaPoista