sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Mikä on rangaistuksen tarkoitus?


Oikeuslaitos määrää lain rikkojille erilaisia rangaistuksia sakoista vankeusrangaistuksiin.
Rangaistuksilla on monta tarkoitusta.
a) Tarjota syylliselle mahdollisuus hyvittää tekonsa.
b) Tarjota uhrille hyvitys (rahallinen korvaus, toisinaan mukana myös tunteen tason tarve saada kosto ja sen mukana kokemus, jonkinlaisesta oikeudenmukaisuuden toteutumisesta)
c) Toimia pelotteena, ennaltaehkäistä lisärikoksia.
d) Muuttaa rikollista paremmaksi ihmiseksi.
e) Vankeusrangaituksen osalta - suojella yhteiskuntaa sen vaarallisilta jäseniltä.

Arvioi miten hyvin sakkorangaistukset, ehdollinen vankeus ja ehdoton vankeus toteuttavat näitä tarkoituksia. Missä määrin rangaistuksen tarkoitus riippuu teosta (varkaus, rattijuopumus, talouselämän petos, väkivaltarikokset)?

Muistathan kommentoida viimeistään 28.3.

5 kommenttia:

  1. Kun ihminen on tehnyt verraten pienen rikoksen kuten näpistänyt jotain tai ajanut ylinopeutta niin sakko on tuolloin sopiva rangaistus ja sakko herättää ihmisen maanpinnalle ja hän tajuaa tehneensä väärin. Rattijuopumuksesta tulisi myös antaa sakkoa, suurempi vain kuin mitä ylinopeudesta olis annettu. Mutta jos rattijuoppo on aiheuttanut ulkopuoliselle vahinkoa, ajanut ihmisen päälle tai vastaavaa tulee jo harkita vankeus tuomiota. Väkivaltarikosista omasta mielestäni rikollinen ansaitsisi lähes aina vankeustuomion ja uhrin tulisi saada korvaus. -Piisamirotta

    VastaaPoista
  2. Jos ihminen on tehnyt rötöksen hänen tulee saada tuomio ko rötöksestä, joka on kaikin tavoin eettisesti ja moraalisesti väärin, mutta tuomio on oikein. Eri sanktioin saavutetaan useimmat em. tarkoituksista.

    -Kekkkonen

    VastaaPoista
  3. Sakkorangaistukset toimivat joihinkin pieniin rangaistuksiin kuten varasteluun tai ylinopeuteen ajamiseen ja sellaisiin jotka eivät aiheuta suurta vahinkoa toisille. Mutta toisia vahingoittaviin rikoksiin pitäisi olla rangaistuksia, jotka toimisivat pelotteena ja näin ennaltaehkäisisivät niitä. Ehdoton vankeus on varmasti yksi rikoksia ennaltaehkäisevä rangaistus.
    kk1

    VastaaPoista
  4. Sakkorangaistukset ja ehdollinen vankeus toimivat varmasti ainakin ennaltaehkäisevinä pelotteina. Esim. ylinopeudesta sakon saanut henkilö muistaa varmasti ensi kerralla olla tarkempi nopeusrajoitusten suhteen välttääkseen sakkoja.
    Ehdottoman vankeustuomion saanut henkilö "pääsee" vankilaan pohtimaan tekosiaan, ja uskoisin, että siellä ne alkavat viimeistään kaduttamaan. Eikös kuitenkin olla todettu, että usein vangit ajautuvat uudelleen rikosten pariin vielä vankilasta päästyään. En siis ole varma, että muuttaako tai parantaako vankilatuomio rikollista siinä mielessä. Vankila tosin suojaa yhteiskuntaa sen vaarallisilta jäseniltä ainakin hetkellisesti, Suomessa kylläkin hyvinkin lyhyen ajan verrattuna esim. USA:han.

    Kannattaisi miettiä enemmän rikoksen uhria(tai murhan yhteydessä uhrin omaisia) kuin rikoksen tekijää. Jonkinlainen hyvitys hänelle olisi oikeutettua.

    -littlejohn

    VastaaPoista
  5. Pitää muistaa, että pieniltä tuntuvat rikokset saattavat johtaa suuriin vahinkoihin. Esimerkiksi ylinopeus voi johtaa kolariin ja se puolestaan kuolonuhreihin. Joten yhtäkkiä pienestä ylinopeudesta saattoikin seurata toiselle kuolema. Mielestäni jokaisen pitäisi pitää itse mielessä myös tekojensa mahdolliset seuraukset ja opittava tottelemaan laadittuja sääntöjä, koska niitä ei ole kukaan kiusallaan keksinyt.
    Kuitenkin, mitä pienempi vahinko aiheutuu toiselle, sitä pienempi rangaistus. Mitä enemmän fyysisiä ja henkisiä vaurioita, sitä suurempi rangaistus.

    -EK

    VastaaPoista