sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Seksuaalivähemmistöt ja seurausetiikka


Varastaminen on väärin, koska se on epäreilua ja haitallista varkauden kohteelle.
Väkivalta on väärin, koska se tuottaa uhrille pelkoja, traumoja, kipuja, vammoja...
Suurin osa arjen moraalipohdinnoista ratkeaa hyvin yksinkertaisella seurauseettisellä pohdinnalla. "Elä ja anna muiden elää" -periaatteen mukaisesti ei olla kieltämässä asioita, joista ei ole muille haittaa.

Jostakin syystä seksuaalietiikka ei aina seuraa samaa kaavaa. Homoseksuaalisuus ja transseksuaalisuus herättävät vastustusta ja moraalista närkästystä, vaikka toisen ihmisen homoseksuaalisuudesta ei ole toiselle haittaa (jos menetettyä heteroseksuaalista suhteen mahdollisuutta ei lasketa).

Uskonnollisesti konservatiiveilla ja fundamentalisteilla on tähän omat ymmärrettävät syynsä. He kokevat velvollisuudekseen seurata raamatun kieltoja ja kehotuksia mahdollisimman pilkuntarkasti.

Homo- tai transseksuaalien kokemasta paheksunnasta ja syrjinnästä kuitenkin vain (pieni?) osa selittyy uskonnolla.  Otapa kantaa - miten selittyy maallistuneiden ihmisten vaikeus hyväksyä homo- tai transseksuaalisuutta?

Kommentoithan ennen torstaita 29.3.

10 kommenttia:

 1. Mielestäni ihmiset (tarkoitan tällä nyt monia kohtaamistani suomalaisista) on vain kasvatettu siihen, että homot yms. ovat ns. huonompia ihmisiä. Olen huomannut tämän parhaiten omassa perheessäni - asuinpaikallamme asuu eräs homopariskunta ja heidän talonsa kierretään aina kaukaa. Ja kun joka perheessä opetetaan lapsille näin, lapset levittävät tätä koulumaailmassa ja lopulta kaikki vihaavat (koska haluavat kuulua porukkaan?). Jos homot ovat mielestäsi ok, olet kummajainen ja idiootti ja sinua syrjitään. Onneksi olen huomannut tässä muutosta positiivisempaan, suvaitsevaisempaan suuntaan (ainakin omilla ala-yläaste -luokillani). Olen miettinyt, että homothan ovat vähän kuin "uudet neekerit". Samanlailla heitä syrjitään ja haukutaan.
  Suomalainen (porilainen?) yhteiskunta on oikeastaan melko rasistista. Erilaista hyljeksitään. Ei vain homoja. Ihmisten asenteita tulisi muuttaa, vaikka se aika mahdottomalta tehtävältä kuulostaakin. Ihmisille tulisi näyttää, että homotkin ovat todellisuudessa aivan tavallisia ihmisiä. Eivät mitään kukkahameissa ja korkokengissä, kaikkien miesten perässä ravaavia hihhuleita.

  beFORE9

  VastaaPoista
 2. Siksi varmaan, että raamatussa sanotaan miehen ja naisen välisetä liitosta ja jos ihminen syntyy naiseksi tai mieheksi niin sitten pysytään myös semmoisina. Itse olen ainakin hieman homoutta vastaan tai kyllä hyväksyn asian mutta se on hieman arka asia minulle.

  - RäHiNä666

  VastaaPoista
 3. Transseksuaalisuus on vaikeasti hyväksyttävissä ehkä sen takia, että siitä ei kerrota ihmisille tarpeeksi paljon. Monien mielestä siinä on jotain karmivaa. Itse hyväksyn transseksuaalit, mutta jos oma lapsi kertoisi kokevansa itsensä mieheksi, vaikka on nainen, olisi se kyllä melko kova paikka. Vanhempana on tottunut siihen, että lapsi on tiettyä sukupuolta ja on aikamoinen shokki, jos hän yht äkkiä muuttuukin tavallaan "toiseksi ihmiseksi".

  Asenteet homoseksuaalisuutta vastaan ovat mielestäni huomattavasti parantuneet, vaikkakin tuntuu, että lesbous on paljon hyväksyttävämpää kuin homous. Homokammoisuus saattaa johtua myös siitä, että yleensä erilaisuutta ja suuresta massasta poikkeavuutta ei hyväksytä.

  En henkilökohtaisesti pysty ymmärtämään homofoobikoita. En vain tajua, että miten se on heiltä pois, jos joku tuntee vetoa samaan sukupuoleen. Jotkut perustelevat kantaansa niinkin huonolla argumentilla kuin "ihminen kuolee sukupuuttoon homojen takia". Naurahdan aina kun joku argumentoi homovastaisuuttaan noin, koska eivät heterot tästä maailmasta ikinä lopu.

  - Anonymous

  VastaaPoista
 4. Monet ihmiset eivät hyväksy transseksuaaleja (ja homoseksuaaleja) luultavasti vain tiedonpuutteen takia. Toiset saattavat luulla homojen, lesbojen ja transsukupuolisten yrittävän iskeä heitä (kyllä, näitäkin on nähty)ja sen takia he karttavat valtavirrasta poikkeavia.
  Moinen homofobisuus on mielestäni naurettavaa, sillä onko sillä oikeasti väliä jos ei pidäkkään vastakkaisesta sukupuolesta?
  Kuten Anonymous mainitsi, argumentteina toimivat monesti tuollaiset "ihminen kuolee sukupuuttoon" -höpinät, joissa ei ole totuuden siemäntäkään.
  Ihmettelen miksei ihmiset voi antaa seksuaalivähemmistöjen elää vaan rauhassa.

  -Sahara

  VastaaPoista
 5. Uskon että jotkut ihmiset eivät hyväksy homoja ja transseksuaaleja luultavasti tiedon puutteen takia, ennakkoluulojen ja niiden epäluonnollisuuden takia. Varsinkin joidenkin vanhempien ihmisten mielestä homous ja transseksuaalisuus ei ole luonnollista ja heidän on vaikea hyväksyä sitä. Mielestäni ihmisten suhtautuminen varsinkin seksuaalivähemmistöihin on parantunut paljon. Transseksuaalisuus on ainakin itselleni vielä vähän vieras asia ja sitä ei ole ollut mielestäni niin paljon julkisuudessakaan esillä.

  -Tähti

  VastaaPoista
 6. Luulen, että transseksuaalien ja homojen syrjintä johtuu siitä, että heitä ei tunneta kunnolla,heitä pidetään outoina jne. Joskus myös voidaan "pelätä", että joku samaa sukupuolta oleva ihastuisi sinuun.

  -Royal

  VastaaPoista
 7. Uskallan väittää, ettei kukaan lähtökohtaisesti vihaa homoja. Suvaitsemattomuus (homoja tai vaikka eri kulttuurin edustajia kohtaan) on opittua, oli se sitten kotoa tai kaveripiiristä. On hämmästyttävää miten jotkut ihmiset näkevät niin paljon vaivaa toisten homoudesta - ei kukaan syrji esimerkiksi aamu-unisia ihmisiä. Sellaisia jotkut vain ovat. Homovihaa puolustettaessa Raamattuun vetoaminen on mielestäni heikko peruste, sillä Raamattuhan on itseasiassa kokoelma kirjoja, joilla on ollut eri kirjoittajia ja eri asenteita. Yhdessä kohtaa Raamattua sanotaan homouden olevan synti, toisessa kohdassa sanotaan Jumalan rakastavan kaikkia. Käsittääkseni vielä vuonna 1970 homous oli rikos, ja vuonna 1980 se vielä määriteltiin mielenvikaisuudeksi. Vanhempiemme sukupolvi on tuolloin elänyt nuoruuttaan, ja jotkut vielä luultavasti mieltävät homouden rikokseksi tai sairaudeksi - opettaen asenteen lapsilleen. Uskon että vuonna 2033 sateenkaariperheet ja homoparit ovat tuikitavallinen näky hyvinvointivaltioissa.
  Ja sanotaanhan sellaistakin, että kukaan ei ole täysin hetero.

  Neea W

  VastaaPoista
 8. Ihmisen tehtävä on kristinuskon ja Jumalan mukaan antaa eteenpäin omaa lahjaansa, elämää. Tähän pystyvät vain mies ja nainen keskenään. Tämän takia varsinkin uskovaisille ja suurimmalle osalle vanhoista ihmisistä on vaikeaa myöntää itselleen jonkun olevan homo. Myös keskiajalla vainottiin homoja kuolemantuomion uhalla. Jopa tänä päivänä joissain Aasian maissa homous on rikos, josta tuomiona on kuolema.

  -Kalle M.

  VastaaPoista
 9. Ihmiset suhtautuvat seksuaalivähemmistöihin huonosti monesta syystä. Yksi saattaa olla uskonnolliset syyt; miehen ja naisen liitto on pyhä. Ihmiset paheksuvat seksuaalivähemmistöjä myös sen takia, että ne tuntuvat heidän mielestään luonnottomilta, omituisilta ehkä jopa uhkaavilta.

  -Aleksi N

  VastaaPoista