maanantai 26. maaliskuuta 2012

Olisiko työttömäksi heittäytyminen väärin?


Usein puhutaan protestanttisesta työetiikasta: ajatuksena on että arkinen työ nähdään suorastaan hengellisenä kutsumuksena. Ahkeruus on keskeinen hyve ja laiskottelua paheksutaan.

Enemmistö työttömistä on joutunut työttömäksi vastoin omaa tahtoaan. Viime aikoina on kuitenkin julkiseen keskusteluun osallistunut muutamia työttömiä, jotka väittävät valinneensa työttömän osan. He tyytyvät suosiolla alhaiseen elintasoon, eivätkä hae töitä. Tämä on herättänyt pahennusta - selvästikään kaikki kansalaiset eivät voisi tehdä samoin. Toisaalta suurin osa ei voisi kuvitellakaan vapaaehtoisesti laskevansa elintasoaan pitkäaikaistyöttömän tasolle.

Otapa kantaa - onko työn tekeminen ihmisen velvollisuus? Vastine sosiaaliturvasta, sairaanhoidosta ja koulutuksesta? Vai onko ihmisellä oikeus valita työttömyys, jos on valmis siitä seuraavaan alhaiseen tulotasoon?

Muista perustella. Ja vastaathan ennen 28.3. mennessä.

11 kommenttia:

  1. Työn tekeminen on ihmisen velvollisuus. Työttömyys ei ole vaihtoehto vaan se on väliaikainen tila johon on joutunut, jonka aikana yhteiskunta turvaa tilapäisesti toimeentulon eli ihmisellä ei ole oikeutta valita työttömyyttä.

    -pohtija

    VastaaPoista
  2. Tietyssä mielessä työn tekeminen on velvollisuus. Työnteolla pyöritetään yhteiskuntaa ja jos kaikki päättäisivät heittäytyä työttömiksi, ei tästä elämästä tulisi yhtään mitään. Tai no, sitten vain laskeuduttaisiin alkuasukkaiden tasolle, mutta ei kovinkaan moni hyvintointivaltiossa asuva kestäisi niin rajua elintason laskua - hyvä kun kestävät edes pienen laskun.

    Mielestäni joillakin ihmisillä on oikeus työttömyyteen. Jos ei enää saa mistään töitä tai ei vain jostakin syystä kykene työntekoon vaikka kuinka yrittää niin on työttömyys ihan ok vaihtoehto. Edellytyksenä on kuitenkin se, että kovin moni ei tee näin tehdä ja kaikki loput työikäiset tekevät töitä.

    - Anonymous

    VastaaPoista
  3. Mielestäni ei ole oikein valita työttömyyttä, koska työttömien tuet kuitenkin maksetaan työssäkäyvien veroilla, eikä kuulosta reilulta että muiden pitäisi kustantaa työttömyyden vapaaehtoisesti valinneen eläminen.
    MJMZ

    VastaaPoista
  4. Mielestäni työ on velvollisuus ja työttömäksi heittäytyminen ei ole oikein, mutta joissain tapauksissa hyväksyttävää. Työ antaa ihmisille rahan lisäksi hetken ajan pois arjesta, uusia haasteita, muiden ihmisten kanssa olemista ja tekemistä. Jos ei oman alan töitä löydy niin mielestäni olisi mieluisampaa yrittää tehdä jotain muun työtä vaikka vain osa-aikaisesti kuin olla työttömänä pitkän ajan.

    - Tähti

    VastaaPoista
  5. Töissäkäyminen on jokaisen ihmisen omavalinta, mutta jos tätä vaihtoehtoa ei valitse niin etenemis mahdollisuudet ovat pienet nyky ajan yhteiskunnassa. En kuitenkaan nää työssäkäyntiä sosiaaliturvan takaajana. Yhteeenveto: Työssäkäynti ei ole velvollisuus, mutta nykypäivänä melkienpä välttämätöntä hyvän elämän saavuttamiseksi.
    Jokainen ihminen tehköön valintasa itse.

    -Skilly

    VastaaPoista
  6. Mielestäni mahdollisuus tehdä työtä on etuoikeus, sillä työnteko on hyvä tapa hankkia rahaa. Jotkut eivät tosin voi tehdä moniakaan töitä, kuten nostella asioita tai kävellä normaalisti ja kiivetä paikkoihin jne. Jotkut työhön kykenevät tosin eivät tosiaan käy töissä, vaan elävät työssäkäyvien verorahoilla ilman huolen häivää. Tämä on mielestäni naurettavaa, sillä työn etsiminen ei ole niin hankalaa. Mielestäni työnteko on siihen pystyvälle ihmiselle velvollisuus ja KELA saisi luvan auttaa niitä, jotka eivät oikeasti pysty käymään töissä.

    -Kalle M.

    VastaaPoista
  7. Mielestäni työntekeminen on valtion ihmiselle antama velvollisuus, eikä uskonnollinen. Töiden saaminen on kuin lahja, kun pääse laittamaan omat taidot käyttöön. Ymmärrän jos henkilö on työtön sen takia jos hänellä on jokin vamma tai hän ei muuteen vaan siihen pysty, mutta tälläiset vapaamatkustajat, jotka elävät muiden tekemän työn rikkauksilla ja itse istuvat kotona ja saavat KELAlta rahaa. Uskon että he eivät itse hyödy siitä mitään, he kuitenkin luultavasti syrjäytyvät, koska kukaan ei haluaisi katsella semmoista likaista rottaa, jonka elämisen muut rahoittavat. Suomi on muutenkin täynnä työnarkomaaneja ja uskon että he eivät halua että heiltä kerättävät verot eivät kuluisi tälläiseen.

    Pyysetä

    VastaaPoista
  8. Mielestäni jokaisen ihmisen velvollisuuksiin kuuluu työntekeminen. Työttömyys voi olla väliaikaista, eikä tuilla elämisen tulisi olla jatkuvaa. Jos kaikki tyytyisivät alhaiseen tulotasoon ja eläisivät vain valtion antamilla tuilla, ei olisi enää työntekijöitä. Luulen kuitenkin monen olevan tyytyväinen töissä käymiseen ja siitä ansaittaviin tuloihin, joten näin tuskin tulee tapahtumaan.

    -vaniles1

    VastaaPoista
  9. Mielestäni työttömyys on sallitavaa vain väliaikaisesti tai työkyvyttömille. Jos ihminen lopettaa työn tekemisen häneltä katoaa tietty vastuu ja järjestelmällisyys, lisäksi vaarana on syrjäytyminen.Itse näen työn tekemisen myös velvollisuutena.
    kk1

    VastaaPoista
  10. Mielestäni työssäkäyminen voitaisiin laskea velvollisuudeksi. Siitä hyötyy itse, (jos on)perhe sekä työpaikka kenelle tekee töitä. Joten olettaisin, että jokainen haluaisi olla töissä ja ne kenet on irtisanottu, eläisivät vain pienimmän mahdollisen ajan tarvittavilla tuilla. Olettaisin, että terveellä ja täysin työkyvyllisellä varsinkin perheellisellä olisi jonkinnäköinen tarve olla töissä, tuohan se huomattavan helpotuksen esim. arjen raha asioihin ja arjen järjestäytymiseen.

    -EK

    VastaaPoista
  11. Työn tekemisen ei tarvitse olla velvollisuus, mutta jos tietoisesti päätät olla osallistumatta yhteiskunnan ylläpitoon, ei sen mielestäni tarvitse taata sinun toimeentuloasi. Mielestäni työnteko on vastine sosiaaliturvasta, sairaanhoidosta sekä koulutuksesta.

    -Aleksi N

    VastaaPoista