maanantai 19. maaliskuuta 2012

Kuinka kauan tekijänoikeuden pitäisi olla voimassa


Useimmissa länsimaissa tekijänoikeus on voimassa 70 vuotta tekijän kuolemasta. On aika selvää, ettei tämä palvele ensijaisesti tekijän etuja. Eikö paljon vähempi riittäisi? Miksi tekijän perikunnat saisivat rajoittaa teoksen käyttöä? Eikö suurin osa elokuvista, musiikista, kirjoista ole tavalla tai toisella vanhojen teosten uudelleenvirityksiä? Hyödyttääkö nykyinen tekijänoikeuslainsäädäntö enemmän taiteen tekijöitä vai heidän levy-yhtiöidensä juristeja? Puhumattakaan siitä, miten patenttilainsäädäntö saattaa hidastaa vaikkapa lääketieteen kehtiystä. Tai siitä, että kännykkävalmistajan kohtaloksi voi koitua jokin mitätön huolimattomuus patenttilakien noudattamisessa.

Otapa kantaa, kuinka kauan tekijänoikeuden pitäisi olla voimassa: a) Nykyinen lainsäändäntö, eli 70 vuotta tekijän kuolemasta. b) 70 vuotta teoksen julkaisemisesta. c) 10 vuotta teoksen julkaisemisesta. d) Luovutaan tekijänoikeuksista kokonaan.

Kommentoithan 29.3.mennessä

9 kommenttia:

  1. B), koska silloin sitä ei ehtisi unohtamaan. 10 vuotta on taas liian pieni aika.

    -RäHiNä666

    VastaaPoista
  2. Itsekin olen B vaihtoehdon kannalla. Sillä pidän vaihtoehtoa A liian pitkänä ja vaihtoehdot C ja D ei kuulostaisi oikeudenmukaiselta tekijää kohtaan
    -ÄIJJÄ

    VastaaPoista
  3. Olen B-vaihtoehdon kannalla, koska se on sopivan pituinen aika. A) on todella pitkä aika ja C) taas liian lyhyt. D) on huonoin näistä vaihtoehdoista, koska se ei ole reilua tekijää kohtaa.

    -Demi

    VastaaPoista
  4. B-vaihtoehto on minustakin paras, perustelun hoitivatkin jo muut, ei ole mitään lisättävää.

    -Sahara

    VastaaPoista
  5. Mielestäni A & B vaihtoehdot ovat hyviä. Olen samaa mieltä muiden kanssa siitä että B on paras vaihtoehto, koska se kuulostaa sopivan pituiselta ajalta.

    - Tähti

    VastaaPoista
  6. B vaihtoehto vaikuttaa parhaimmalta, se on sopivan pituinen aika.

    -Royal

    VastaaPoista
  7. Kiinnostavaa, että kaikki ovat aiheesta samaa mieltä. Vaikka en olekaan suoranaisesti tekijänoikeuslakia vastaan, tekisi mieli (vähintään erilaisen näkökulman esiintuomiseksi) valita D-vaihtoehto.

    Arvostan toki sitä, että on olemassa laki, jonka mukaan taiteilijan, keksijän tai muun vastaavan on saatava oikeudenmukainen korvaus työstään. Väitän kuitenkin (ja saatan olla väärässä), etteivät nykypäivän artistit saa aivan sellaista palkkaa, kuin heidän kuuluisi. Tekijänoikeuslain merkittävimmät puoltajat kun tuntuvat olevan suuret yritykset, joille voiton tuottaminen on se ensimmäinen prioriteetti. Erityisesti internetin käytön yleistyttyä nämä yhtiöt ovat valveutuneet tarkkailemaan jokaista liikettämme. En ole varma, miten suurella todennäköisyydellä netissä tekijänoikeuslain rikkojia saadaan kiinni. Mikäli saadaan, rikkoja joutuu yleensä maksamaan sakkoja, mutta ainakin Wikipedian mukaan Suomessa on viime aikoina annettu ankaria rangaistuksia piratismista. Sama näyttäisi pätevän Amerikassa. Esimerkiksi Megaupload-niminen verkkotallennustilaa tarjoava sivusto, jonne ladatusta materiaalista suurin osa oli täysin laillista, suljettiin vuoden alussa ja sen ylläpitäjät joutuvat maksamaan huomattavan suuret korvaukset. Muistaakseni heillä on myös pitkät vankeustuomiot edessä. Henkilökohtaisesti pidin sivuston ilmaispalvelusta ja nyt on pakko sanoa, että harmittaa.

    Netistä löytyy yllättäen sellaisiakin artisteja, jotka vapaaehtoisesti julkaisevat teoksensa internetissä ja sallivat ihmisten ladata sen ilmaiseksi. He saattavat myös myydä tuotteitaan ja useasti fanit ostavatkin niitä, jos pitävät lataamastaan materiaalista. Idea kuulostaa hyvältä. Näin artistin ja yleisön väliin ei tarvittaisi niin paljon välikäsiä. Esimerkiksi kaupasta ostetun CD-levyn hinnasta merkittävä osa menee itse kaupalle (sekä levy-yhtiölle). Lisäksi omasta mielestäni ei ole välittömästi paha asia, että alkuperäisteoksia muokataan. Tällä tavoin syntyy uusia, ehkä jopa parempaa materiaalia.

    Lopuksi haluaisin muistuttaa paljon kohua herättäneistä SOPA:sta ja PIPA:sta. Monet ovat epäilleet näiden rajoittavan tavallisen ihmisen oikeuksien internetissä piratismin kitkemisen nimissä.
    http://www.digitoday.fi/tietoturva/2012/01/15/valkoinen-talo-vastustaa-sopapipa--lakia/201220970/66

    - deftera

    VastaaPoista
  8. Mielestäni nykyinen lainsäädäntö toimii erittäin hyvin, turhaa siis mennä muuttelemaan sitä esim. taiteilijan kuolemasta on kulunut 70 vuotta ei tekijänoikeuden perineet omaiset välttämättä ole oikeita ihmisiä hallitsemaan tekijänoikeuksia.

    -Kekkkonen

    VastaaPoista
  9. Nykyinen lainsäädäntö toimii erittäin hyvin mielestäni. Toinen mahdollinen tapa olisi siirtää tekijänoikeudet taiteilijan omaisille.

    -Aleksi N

    VastaaPoista